Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A galambhimlő

2010.08.23

 

 

 

A galambhimlő bőrkiütéses formája

 

Kiütések a galamb szeme körül, orrán, lábán és egyéb testrészeken? Mi lehet ez és hogyan kezelhető?

Kép A vírus az emberi himlővírus által okozott bőrkiütésekről kapta a nevét. A galambok szinte tünetmentesek mind addig amíg a kiütések meg nem jelennek. Kicsiny kölesszem méretű dudorok keletkeznek a szemhéjon, szájszéleken, orron, lábakon, kloáka környékén és egyéb tollal nem fedett részeken. A dudorok pár nap leforgása alatt borsó szem nagyságúra nőhetnek, egyenletlen felületűek, repedezettek és gennyesek. Megfelelő kezelés és másodlagos fertőzés nélkül a dudorok egyszerűen leszáradva leesnek. 

Kép Mivel csapadékban gazdag évünk van, így a pocsolyákban ezrével szaporodnak a szúnyogok. Ahhoz hogy szaporodni tudjon, ahhoz vért kell szívnia a nőstény szúnyognak. A szúnyog igen jó vírushordozó rovarféle. Elég akár egy vírus hordozó galamb vagy gerle amely véréből a szúnyog táplálkozik, tovább száll és a mi állományunk felé veszi az irányt. Ha fiatal, de már tollasodó galambunk van a galambházban és esetleg már elég nagy ahhoz hogy a szülők ne üljenek rajta, a szúnyog habozás nélkül szívni kezdi a vérét és ezzel át is adja a vírust a fiatal galambnak. Másnap reggel már csak azt vesszük észre hogy a galambunk tollatlan részein kis dudorok keletkeznek.

Természetesen nem csak szúnyogok terjeszthetik ezt a vírust! A kullancsok, atkák és egyéb vérszívó rovarok egyaránt vírushordozók lehetnek.

A betegség jól kezelhető Betadine kenőccsel, Betadine folyadékkal, Neogranormon kenőccsel és különféle fertőtlenítő, sebgyógyító krémekkel, folyadékokkal, spray-kel. 1-2 hét alatt rendbe jönnek.


KépKép