Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyémántgalamb a lakásban

2015.03.27

Gyémántgalamb a lakásban

 

 

Mielőtt bármilyen madarat vásárolunk, biztosítsuk számukra a legjobb körülményeket.

 

Ügyeljünk arra, hogy ne tudja zavarni őket macska, kutya vagy egyéb házi kedvenc.

 

A kalitka minimális méretei: 40 cm x 50 cm alap, 50-60 cm magas. Ez 1 párnak elegendő hely.

 

Ahogy azt a „Gyémántgalamb” cikkben is írtam, helyezzünk el benne etetőt, itatót, ásványi, ill. lágyeleség tartót, fészek kosarat és ülő rudakat. Nagyobb kalitka esetében nagyobb ágakat is felhelyezhetünk. Az aljzatot finom sóderrel vagy madárhomokkal szórjuk fel.

20141211_202446.jpg

2 pár gyémántgalamb elhelyezése lakásban

 

A kalitkát helyezzük világos helyre, ahol 2-3 órát a nap is odasüt. Célszerű ablak mellé helyezni, de vigyázzunk a téli szellőztetésnél, nehogy madarainkat huzat érje vagy túlzott hideg.

 

Valamint kerüljük a túlzott meleget is, ezért ne tegyük túl közel radiátorhoz, konvektorhoz vagy egyéb fűtőtestekhez. A nagy melegtől hirtelen vedleni kezdhetnek, ami rengeteg tollat eredményez szerte a lakásban és a madarak szervezetét is megviseli. Természetesen évente legalább egyszer levedlik tollruhájukat.

 

Ha elég bizalmas madarakat sikerült beszereznünk, akkor lehetőség van rá, hogy egy kicsit szabadon engedjük őket a lakásban. Ekkor figyeljünk, hogy minden ablak és ajtó zárva legyen. Érdemes a délutáni vagy kora esti órákban próbálkozni, mert ekkor a világítás megszüntetésével, sötétben könnyebb megfogni őket és visszatenni a helyükre. Célszerűbb a hálóval való megfogás, nehogy madaraink megsérüljenek.  

 

Tipp

A kalitka oldalát kb. 10 cm magasságig érdemes befóliázni vagy átlátszó plexi lappal bevonni, ezzel kevesebb magot tudnak kiszórni a földre, ugyanis a gyémántgalambok nagyon szeretnek válogatni a magok között és csőrükkel kitúrják a nekik nem tetsző magokat.

 

Ha madarainkat nem zavarjuk feleslegesen, helyüket nem variáljuk túl sűrűn, akkor megjelenésük, kedves hangjuk sok örömöt fog okozni. A jól össze szokott párok hamar költésbe fognak.

20150325_074856.jpg

Természetes ágak és egy kis szobanövény a háttérben feldobja a kalitkát és a madarakat is

 

Ha nem szeretnénk, hogy madaraink szaporodjanak, akkor tojásaikat kisállat kereskedésben kapható műtojásra érdemes cserélni. Általában kiülik az inkubációs időt, majd maguktól otthagyják a tojásokat, ha még sem akkor 14-16 nap múlva elszedhetjük tőlük.

20150325_073842.jpg

Fészek hiányában képesek rögtönözni és a földön építeni egyet

 

Fontos tudni, hogy mint minden lakásban tartott állat, a gyémántgalamb is kosszal jár, azaz inkább porral. Röpködnek, ugrálnak, nem lehet teljesen tisztán tartani őket, de ezt kárpótolja viselkedésük, hangjuk és szépségük. 

 

 

Írta: Puhl Dóra

Fotók: Lajtaváry Buda